Att vara familjehem

Kärlek, trygghet och vägledning – varje dag

Att vara familjehem är ett meningsfullt och viktigt uppdrag där du gör verklig skillnad i ett barns liv. Genom att erbjuda en stabil vardag fylld av kärlek, omsorg och trygghet ger du barnet förutsättningar att växa och utvecklas i en positiv riktning.

Som familjehem ansvarar du för barnets dagliga omsorg och de beslut som rör vardagen – från mat- och sovrutiner till läxläsning, fritidsaktiviteter och stöd i att bygga trygga sociala relationer.

Uppdraget innebär också ett nära samarbete med socialtjänsten och Öppna Hems konsulenter. Du får kontinuerlig handledning och uppföljning, samt stöd i kontakter med skola, hälso- och sjukvård, tandvård och andra delar av barnets nätverk.

Vi vet att uppdraget kan innehålla både glädje och utmaningar. Därför är det viktigt att du som familjehem har förmåga att möta barnet med tålamod, trygghet och lyhördhet – även när det är svårt. Många barn bär med sig svåra erfarenheter och kan ibland utmana vuxenvärlden. Då behövs både kärlek och tydliga gränser.

Information

Arvode / Omkostnad

Ekonomisk ersättning för ditt viktiga uppdrag

Som familjehem är du uppdragstagare, inte anställd, och får därför arvode och omkostnadsersättning – enligt Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) rekommendationer. Ersättningen betalas ut månadsvis.

Arvodet är en ekonomisk ersättning för det ansvar och det engagemang du som familjehem bidrar med i ditt uppdrag. Det speglar det viktiga arbete du gör i barnets vardag.

Omkostnadsersättningen ska täcka de utgifter som uppstår i samband med att ett barn flyttar in i ditt hem. Det kan till exempel handla om kostnader för mat, kläder, hygienartiklar, fritidsaktiviteter, fickpengar, förbrukningsvaror, möbler och annat som hör till ett fungerande familjeliv.

Vi finns självklart med och stöttar dig i alla praktiska delar av uppdraget – även när det gäller ekonomiska frågor.

Bli familjehem

Noggrann utredning – för barnets bästa

Innan en familj kan ta emot ett barn eller en ungdom i sitt hem behöver familjen godkännas som familjehem. Detta sker genom en familjehemsutredning som har till syfte att säkerställa att familjen har de rätta förutsättningarna – både känslomässigt och praktiskt – för att ge barnet en trygg och stabil tillvaro.

Utredningen genomförs av två av våra erfarna familjehemskonsulenter och sker i familjens hem. Genom samtal, hembesök och reflektioner får vi tillsammans en bild av familjens styrkor, resurser och förutsättningar att ta sig an det viktiga uppdraget.

Vi hjälper er

Stöd hela vägen – du är aldrig ensam

Hos Öppna Hem är du som familjehem aldrig ensam i ditt uppdrag. Vi finns här för dig – varje dag, dygnet runt. Vår viktigaste policy är att våra familjehem alltid ska känna sig trygga, sedda och stöttade. Det är så vi skapar goda placeringar där både barn och vuxna kan må bra.

Vi följer dig genom hela resan och finns med i vardagen för att vägleda och stötta i frågor som kan uppstå – oavsett om det handlar om skola, fritid, hälso- och sjukvård, barnets känslor och beteende, eller relationer inom barnets nätverk.

För oss är det viktigt att du känner dig trygg i ditt uppdrag. Därför erbjuder vi kontinuerlig handledning, utbildning och stöd – skräddarsytt efter dina behov och barnets situation.

Så går det till – steg för steg till att bli familjehem

1. Intresseanmälan

Fyll i vårt formulär här på hemsidan eller ring oss direkt. Inom ett par dagar så kontaktar vi dig för ett första samtal där vi lyssnar in din situation och berättar mer om vad uppdraget innebär.

2. Första möte i hemmet

En av våra familjehemsutredare gör ett inledande hembesök. Vi pratar om rollen som familjehem, om din livssituation och hur vi på Öppna Hem arbetar.

3. Så går du vidare

Om du vill gå vidare i processen börjar du med att fylla i BRA-fam, ett strukturerat bedömningsmaterial som hjälper oss att samla in viktig information. Vi kommer också att begära in följande: • Utdrag ur belastningsregistret (för alla vuxna i hushållet) • Utdrag ur socialregistret • Registerutdrag från Kronofogden • Uppgifter från Försäkringskassan • Uppgifter från Transportstyrelsen • Referenser från personer som känner dig väl. När vi har fått in dessa underlag gör vi en första bedömning om vi ska gå vidare med en fullständig utredning.

4. Fördjupad utredning

Våra familjehemskonsulenter genomför flera hembesök för att lära känna dig och din familj på djupet. Vi tittar på hur ni lever, era värderingar och hur ni skulle kunna möta ett barn med särskilda behov av trygghet och stabilitet.

5. Sammanställning och beslut

Utredningen dokumenteras i en rapport som inkluderar referenser. Om ni blir godkända av Öppna Hem är det ett viktigt steg – men det är alltid kommunens socialnämnd som fattar det slutgiltiga beslutet om placering.

Anmäl intresse

Fyll i en intresseanmälan här på hemsidan eller ring oss. Inom en vecka kontaktar vi er för ett första samtal.

Vill du veta mer?